Friday, 29 July 2011

Halangan untuk berubah VS Kejayaan bila Berubah

28 July 2011 Ifa belajar sumting dalam kelas En Akram, bawah subjek Management.. 
Ifa tahu semua adik2 Ifa dalam kelas tak minat dengan subjek ni sebab membosankan 
&
 tak berkait langsung dengan life diaorang...
But for me, its very interesting coz i can use this knowledge in my bussiness.. 
Besides a student, i'am a Manager too.. =).. 

That day i learn about Resistance to Change...

Pelbagai sebab orang bagi untuk berubah...


Ini adalah antara alasan yang selalu orang berikan..Now, ifa hendak share apa yang ifa dapat from my class...
Dalam kelas jadi student, dalam blog jadi lecturer lak.. =)

Siapakah org yg paling berpengetahuan? Jawapannya ialah mereka yg bertindak pantas untuk mencapai cita2 mereka. Sekiranya perkataan bahasa Inggeris "NOW" (sekarang) ditulis terbalik, perkataan "WON" (berjaya) akn timbul. Kejayaan hanya boleh dicapai jika anda berusaha dari sekarang. Bertindaklah segera! Usaha anda pada hari ini akan membawa kemenangan pada hari esok!!! ~Ron Holland~

So mari la sama2 menuntut ilmu...

1st reason, Fear To Unknown...
Orang selalunya terlalu / over thinking...
Belum apa2 sudah fikir result dari perubahan tu..

2nd reason, Fear To Failure...
Lumrah manusia tuk takut kepada kegagalan...
Tapi kalau belum buat apa2 tapi sudah takut gagal, macam mana tu?
Selagi kita belum cuba tuk meneroka potensi yang ada dalam diri kita, macam mana kita hendak tahu samada kita mampu berubah or tidak...
setiap perkara or kerja yang dilakukan wajib ada risiko...
Seawal kita baby pun, time mula hendak belajar berjalan, kita ambil risiko untuk jatuh / rebah kan?

3rd reason - Disagreement with the need for change
Selalunya perubahan itu dianggap salah atau selalu disalah tafsirkan...

4th reason - Losing Something of Value
Setiap orang selalu hendak tahu samada perubahan itu memberi kesan kepada diri mereka atau tidak, kalau mereka rasa perubahan itu memberi kehilangan mereka akan tolak dari berubah.. 

5th reason - Leaving A Comfort Zone
Setiap orang ada comfort zone masing2.. Contohnya bagi yang kerja office haour, diaorang akan bangun pukul 6, pukul 7 siap pergi kerja..Balik kerja pukul 5 oetang..
Bila comfort zone ini diganggu, mereka akan refuss untuk berubah..
Tapi mereka tidak nampak kesenangan yang mereka akan dapat bila melakukan perubahan..
Akan dapat extra time with family, selesa berbelanja hasil dari perubahan yang dibuat..

6th reason - False Belief
Ramai juga salah anggap pada perubahan yang dibuat...
Perubahan adalah untuk kebaikan tapi mereka sudah salah tafsir...

7th reason - Misunderstanding and Lack of Trust
Kekurangan kepercayaan pada leader juga adalah salah satu sebab mereka tidak mahu berubah..leader sedaya upaya hendak menolong mereka untuk melakukan kebaikan atau mendorong ke arah kejayaan. tetapi mereka tidak faham dan tidak percaya..lebih mempercayai bahawa leader mereka ingin mengambil kesempatan..

8th reason - Inertia
Ini juga salah satu sebab orang tidak mahu berubah..Sebab setiap perubahan memerlukan usaha yang lebih..Tapi kalau usaha yang lebih u membawa kepada kesengangan, tak salah kan???




Semua atas diri kita sendiri untuk berubah atau tidak..
anda sedia untuk berubah???
Mari kita lihat kesan2 yang telah terbukti bagi mereka yang sedia untuk berubah dan berani ambil risiko untuk ubah diri mereka...

 Ini adalah my top leader dalam group B32 Batu caves...
CDM Siti Rohana...
CDM Kak Ana bukan sahaja mengubah dirinya dari segi kewangan, tapi juga dalam segi saiz badan n keyakinan..




CDM Kak Ana juga di invite sebagai cover girl bersama CDM Abg Lan aka husbandnya...
Millionaire tau..bukan calang2 orang...


2nd person yang berjaya hingga kini... CDM Azilawati aka CDM Azi Lawa...


CDM Suhaily Elda (tengah)

CDM Azilawati & CDM Juliana

CDM Juliana






CDM yang Glamour with her husband...


CDM Salbiha & CDM Abg Dee

Bukti sudah didepan mata, kenapa masih takut untuk berubah?
just ambil peluang didepan mata untuk mengubah hidup ke lebih baik..
Jika bukan kita yang mengubah, siapa?
Jika kita tidak mengambil peluang itu sekarang, bila lagi?

Lagipun biz ni buat dalam group..
No worries.. 
Leader sentiasa disisi...Susah senang ditangani bersama...
















 For more info, sms / call : IFA 012-4390989

AlsO sEE thIs pOst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...