Monday, 26 December 2011

Be In The Right Group...

Be in the right group~~!! 

Kalau perasan post ini pernah di buat oleh my mommy a.k.a direct leader sebelum ini.. Boleh check disini dalam blog beliau, Adibah Karimah.... 

Today, Ifa pun hendak story dan share with you guys outside there yang tercari-cari business dan sudah pun join this business tapi tidak mengubah apa-apa selepas itu!!...banyak kita dengar, ramai yang join tapi ditinggalkan leader, buat tidak jadi, no guidance.. All those stories happened to me n my leader as well before this..

Tidak berniat untuk menyalahkan sesiapa or group lama tapi sangat bersyukur disebabkan mereka Ifa kenal business ni.. Dari mereka Ifa tahu peluang yang ada dalam business ni dan sesiapa yang ambil peluang ni confirm dapat pergi jauh dan ubah hidup masing-masing sebanyak 360 degree...Totally changed!!

Ifa kenal business ini dari tahun 2009 lagi..lama bukan..yes..sangat lama..sama tahun dengan CDM Hanis start this business...Hanis sudah jadi CDM tapi apa ada dengan Ifa...;( Tapi kenapa dikenang apa yang sudah jadi bukan..bukan boleh ubah pun...so kena ambil action dari tidak buat apa-apa..


Kisah bermula apabila Ifa sudah excited hendak buat bisnes..hendak tambah income sebab sedar elaun yang Ifa dapat RM950 tidak pernah cukup...bagi student yg lain mesti fikir amaun itu sudah banyak sebab mereka dapat RM600 sahaja..tapi bagi Ifa yang sudah pernah bekerja, elaun lebih sikit tapi perbelanjaan pun lebih jugak..bukan lebih sikit tapi banyak....memang sakit hati bila duit tidak pernah cukup...hendak bagi dekat mak dan ayah memang tidak dapat...So ingat hendak aktifkan balik bisnes Ifa..berbulan Ifa try tapi tidak nampak apa-apa hasil...tiap hari akan buka Facebook dan page Hanis...semua perkembangan dia Ifa tahu..memang membara tengok kejayaan dia....


Then satu hari buka lagi page Hanis seperti kebiasaan dan tengok post Hanis taken from Adibah punya blog mengenai kejayaan dia selepas join kali kedua..
MY GOD!!!
ada juga senasib dengan Ifa rupanya...so apa lagi terus klik blog Adibah...then terus contact dia...
keesokannya terus jumpa Adibah dan dia terang semua step, goals n bagi semangat untuk terus berjuang...agak lama ambil masa untuk join Adibah disebabkan Ifa student..tidak ada punca pendapatan hendak buat modal..tiap perniagaan mesti ada barang bukan..tidak ada modal manakan boleh hendak ada barang...
Title student bukan penghalang..Ifa juga tidak ada transpot...public transpot sebagai transpot Ifa tapi itu bukan penghalang...hati sudah cakap hendak..so buat sahaja...


setelah kurang sebulan bertungkus lumus, Alhamdulillah ini la hasilnya...Jam Tangan berpuaka madam milik Ifa...memang sangat berpuas hati..sebelum ini ambil masa setahun untuk dapat pangkat SSM..pangkat kedua tertinggi dalam bisnes ini..tapi dengan group Adibah dan Hanis...sebulan saja!!!
tiada mustahil..tepuk dada tanya bonus hendak berapa.. =)


Tiada sesiapa yg memaksa Ifa untuk buat keputusan ini tapi semua atas diri Ifa sendiri sebab hendak sangat berjaya macam Hanis dan Adibah...


 Ifa joined Adibah last month..kira sangat baru!! Tapi dalam masa hanya kurang sebulan, Ifa buktikan pada diri sendiri dan orang di luar sana yang Ifa boleh berjaya. Alhamdulillah in just less a month, i'm already SENIOR SALES MANAGER, sales achievement RM100,000 ( dianugerahkan JAM TANGAN dari stokis), bermula first month car fund, and my dream income (bonus besar!!) dan alhamdulillah Vietnam dalam genggaman bersama rakan kongsi!!
Syukur sangat Ya Allah, terima kasih atas kurniaan-Mu!!

Bulat hati dengan pemimpin pasti dapat!!
jelaskan matlamat dan setting dari sekarang..ke mana hala tuju kita selepas ini..I just follow Adibah word by word!!In this business, we "JUST FOLLOW DA LEADER, & U'LL GET WHAT DO U WANT!!" trust me.... 


Bak kta Adibah, if i did not take this action, sampai bila hanya menunggu di depan screen laptop dan tidak berani mengambil tindakan!!(hanya melihat orang yang berjaya sahaja disekeliling, kita bila lagi???..I know you all dekat luar sana ada yang sudah join tapi frust because no guidance, ditinggalkan leader begitu sahaja..ramai cakap, 90% atas diri sendiri..because diri sendiri hendak berjaya!!memang 90% is ourself, myself!! but 10% from group & leader is very important!! seperti ditinggalkan x bertali...;P 

Pada yang masih tercari-cari peluang ,menambah pendapatan dan tukar masa depan kepada lebih baik...inilah peluangnya!!

Tidak akan dapat orang lain mengubah hidup kita kalau tidak diri sendiri.. Duit tidak akan jatuh keriba!!



New me in a new group!!!;)
 




Time tengah exam...tap ada O Group with Hanis so datang jgk..ada2 hari free sebelum next paper...


Boleh jd camera girl ja sebab dah tak tau kira PB yg byk tu..skali amik 50set...naseb bek ada Mommy Adibah tersyg...n ada beloved BF..tukang mengangkut terbaik..BEST SUPPORTER - Zulhilmi.. =)


Bukan satu tapi skali 2 daa...





With Mommy Rimau yg byk tolong Ifa dalam  biz ni...

Top Agen from Tanjung Malim

Top Agent from Teluk Intan

Top Agent from Seremban



Tanpa mereka tiada kejayaan ini.. =)

Sempat lagi bagi tips tuk terus berjaya...








Bonus besar!!!!

Alhamdulillah...mendapat income sebanyak ini hanya kurang sebulan berbisnes...sangat-sangat tidak sangka...ifa pegang kata-kata Hanis...DREAM BIG!!! sebab dari impian akan terlakar tindakan untuk mencapai matlamat tersebut...angan-angan tanpa tindakan tidak akan membuahkan apa-apa...hanya tinggal angan-angan....Ifa bersyukur sangat sebab Allah membuka hati Ifa ambil peluang ini walaupun kali ketiga!!

Kegagalan adalah titik permulaan kepada sebuah kejayaan yang lebih besar... Jangan jadikan sebuah kegagalan menjadi kekal sampai bila-bila..tapi ambil peluang mengubah kegagalan tersebut jadi kejayaan yang tidak akan dilupakan dan dikenang sampai bila2...

Jangan takut untuk mengambil risiko...sebab sebenarnya dalam hidup kita ini penuh dengan risiko..cuma kita tidak sedar...Orang sudah terbukti berjaya...Ifa tidak sangkal ada yang gagal dalam bisnes ni..tapi tanya diri sendiri...katakan dalam kelas dulu..ada seorang yang berjaya dan seorang yang gagal..mahukah kita ikut yang gagal???mesti kita minta tunjuk ajar pelajar yang cemerlang sebab hendak cemerlang dalam pelajaran sepertinya...same goes in this business..sudah nampak orang berjaya..so FOLLOW ja..kita bekerja dalam kumpulan..bukan sorang2...Ifa sendiri yakin tanpa CDM Hanis dan DDM Adibah, Ifa tidak akan capai kejayaan ni...so tnggu apa lagi??


CEPAT AMBIL PELUANG!!
TOGETHER WE ACHIEVE MORE!!


SMS / CALL 

 Efah Mustaffa
013-4347079

AlsO sEE thIs pOst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...