Monday, 30 January 2012

OSTEOPOROSIS

Berkongsi itu sangatlah dialu-alukan..tambah pula perkongsian yang sangat baik dan beri kenaikan untuk orang lain kan..jom tambah ilmu sal osteiporosis...credit to my leader making this post... Bakal CDM Adibah Karimah


Apa itu OSTEOPOROSIS???

Perkataan "osteo" bermaksud tulang, "porosis" bermaksud poros = Tulang poros. Penyakit osteoporosis adalah penyakit tulang yg paling kerap berlaku di dunia ni.
Lihat contoh gambar ni, perbezaan antara kepadatan tulang normal dan tulang osteoporosis.
Tulang menjadi kurang padat, rapuh dan mudah patah walaupun terjatuh dari berdiri.....
aduuhhh.....

Tanda-tanda lain osteoporosis adalah seperti sakit belakang, bongkok, ketinggian merosot. Penyakit ni juga dipanggil"Pembunuh Senyap" sebab org tu tak akan merasa apa2 perubahan sehinggalah tahap yg teruk.

Cara nak tahu ada osteoporosis ke x, boleh buat test dipanggilDXA (dual energy x-ray absorptiometry), lebih kurang mcm x-ray jugakla tapi special sket... Kena buat appointment dulu kat jabatan radiology nk buat test ni.



x-ray tu bahagian tulang sendi pinggul...hotspot utk osteoporosis...tengok kaler kat T-score kat atas...org ni ada osteoporosis la tu...ada kaler merah...


Actually kita punya bone density paling maksimum ketikaberumur 20-25 tahun. Lepas 25 tahun ia pun mula merosot, bergantung pada faktor risiko yg kita ada. Faktor risiko ni banyak, terbahagi kpd 2, yg tak boleh ubah dan yg boleh ubah. Faktor yg tak boleh ubah ni contohnya umur 50 tahun keatas, wanita Asia, menopos, faktor genetik, dsb. 
Faktor risiko boleh ubah seperti kurang pengambilan kalsium, tidak bersenam, kurus kering, merokok, pengambilan alkohol, pengambilan ubat-ubatan seperti steroid, diuretik dan ubat sawan.

So, camna nak kurangkan risiko osteoporosis kawan2??
Kat bawah ni cara-caranya...;)

  • Bersenam - cth berjalan, joging, main tenis, menari, angkat berat dsb. Bersenam ni bukan je menguatkan otot-otot dan meningkatkan stamina, tulang pun jadi kuat dan tebal. Amalkan bersenam selalu setidak-tidaknya 3x seminggu, 15-30 minit setiap sesi.
  • Diet yg kaya vitamin D dan kalsium - pakcik dan makcikberumur lebih 65 tahun dan akak yg dah menopos kena makan 1200-1500mg kalsium setiap hari. Kita yg muda2 ni kena amik 1000mg kalsium setiap hari...Vitamin Dpun penting, yg berumur 18 tahun keatas kena amik 400 i.u. vitamin D sehari, terlebih pun tak ape, maksimum 10,000 i.u. sehari. Kalau nak tau badan cukup vit. D ke tak, silalah check level vit D dlm darah kat klinik my husband kat Rawang.....tapi bukan free yek!ekekeke..;p
  • Last sekali elakkan merokok, alkohol, kafein...ini semua mengurangkan penyerapan kalsium dalam tulang.
If dah terkena osteoporosis tu, ada ubatnya...selain kena makan supplement vit D dan kalsium yg cukup ada beberapa ubat kat pasaran utk mengekalkan kepadatan tulang seperti Fosamax, Actonel, Boniva dan Redclast.

Bercakap pasal vitamin D ni, sebenarnya ia diperlukan badan utkmenyerap kalsium dan phosphate. Dua mineral ni la yg menjadi tulang. Vitamin D ni ada dlm makanan spt mentega, susu, ikan, bijirin. Tetapi, badan masih memerlukan cahaya matahari utk menghasilkan vitamin D yg aktif iaitu vitamin D3. Tengok gambarajah kat bwh ni...

Opss, nanti dulu!!...cahaya matahari tu mestilah kena direct kat kulit, tak boleh di tempat yg teduh, dalam kereta atau pakai sunscreen, dan antara jam 11 pagi - 3 ptg... sebab yg kita nakadalah cahaya ultraviolet-Bbukan uv-A...

Beza antara uv-A dan uv-B ni, uv-A berbahaya pada kulit, boleh menyebabkan kanser kulit dan uv-A ni boleh melepasi cermin, awan, asap, debu dsb...yg si uv-B ni pulak terbalik...ia bagus utk badan kita jana vitamin D3, tapi problem dia tak boleh lepas sunscreen, cermin, awan, asap dsb...

Tu yg susah sket nak dpt uv-B ni tanpa kena uv-A...habis macamana tuuu???hurmmm..


Jawapannya mestila ada~~!!.Di dalam fabrik "Corset Premium Beautiful" laaa... kenapa yeee??

Sebab corset jenama no. 1 ni ada Teknologi F.I.R. yg mana tenaga F.I.R. adalah satu-satunya anti-dote (penawar la senang criter)kepada kesan toksik uv-A yg berbahaya...

Amacam? best kan corset ni... pas ni tak perlu risau dah kena panas lama2, takyah pakai sunblock tebal2, takyah tinted kete yg mahal2..pakai corset ni cukup dah...selebihnya berserah pada Allah...InsyaALLAH...amin..;)

So, sesiapa yg di luar sana nak mencegah Osteoporosis, pakailah Premium Beautiful Corset okeyy!!

Call now :

Efah Mustaffa

012-4390989

AlsO sEE thIs pOst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...