Sunday, 20 May 2012

The story of me - Percubaan kali ketiga

Assalamualaikum...
Today nak story pasal kehidupan Ifa yang ada dua roles...
As a student and businesswomen..
Ramai orang pelik kenapa Ifa still buat bisnes walaupun still belajar...ada cerita disebaliknya.. jom layan.. =)

Actually Ifa sudah bekerja sebelum ni...
Kerja di Jabatan Kesihatan Negeri (Pergigian) dari tahun 2007 sampai 2010..

Bangunan Persekutuan Negeri Pulau Pinang


Hari raya anjuran bangunan.. - 29.10.2008
Raya anjuran jabatan TPKNG 

Add caption
Banyak suka duka Ifa dekat sini..
Yer la kan masuk kerja umur 20tahun..orang lain sibuk study Ifa dah kerja..tapi rezeki macam tu kan nak buat macam mana.. Disini jugak la Ifa kenal dengan bisnes Premium Beautiful..
Tahun 2009 Ifa kenal dengan bisnes Bioaura...tapi bukan rezeki Ifa, Ifa kecundang sebab tiada guide yang betul..memang zero betul... Hanya berpangkat SM tanpa rakan kongsi.. 
Then tahun 2010 Ifa still tak give up, involve lagi dalam bisnes yang sama..tapi bukan bioaura..fokus kepada Premium Beautiful.. 
 Ifa buat PJJ jugak time Ifa belajar ni.. (banyaknya benda ifa buat kan.. orang gila memang macam ni.. )

Then kenal dengan budak kelas ni yang buat bisnes ni juga...so tertarik sebab memang nampak peluang dalam bisnes.. so kuatkan semangat dan azam untuk bermula sekali lagi.. kali ni Ifa berpangkat SM juga tapi dalam bulan pertama Ifa join dah ada rakan kongsi..officemate Ifa jugak.. Selepas itu dapat lagi rakan kongsi seorang tapi belum naik pangkat SSM.. Tak lama lepas tu dapat tawaran belajar di Kolej Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh.. selepas hampir 3 bulan berbisnes Ifa ke Selangor..rakan kongsi di Penang dan Perlis.. Time ni memang tak pandai gila untuk membimbing rakan kongsi dan kumpulan sebab diri sendiri pun masih terumbang ambing.. Then, Ifa contact balik direct leader ifa dia cakap dia dah stop buat bisnes... Ifa kuatkan hati untuk ke kelas sendiri sebab hendak sangat berjaya..tapi kecundang juga..Ifa berpangkat SSM dalam masa setahun join bisnes..

Nie pula adalah kehidupan Ifa di kolej..

Dalam uniform sebagai pelajar Jurupulih Cara Kerja..
Bersama rakan-rakan seperjuangan..walaupun dorang jauh berbeza dari umur tapi dorang sporting gila..
Hari sukan...jadi AJK..
Kami siap belajar pakai tongkat sebab nanti nak ajar patient lak..
Pertengahan tahun 2011 Ifa cuba lagi untuk buat bisnes Premium Beautiful ni..tanpa leader try juga menggunakan internet untuk berbisnes.. Then jumpa blog Hanis Haizi.. Dia buat bisnes ni dari tahun 2009 juga tapi income dah ratus-ratus ribu..so rutin harian Ifa selepas itu akan mengunjungi FB dan blog beliau..tertalu teruja dengan kejayaannya.. Then tiba satu masa Hanis update pasal salah seorang rakan kongsinya yang berjaya mendapat jam tangan.. Guess what?? she also doing this biz for second time!! Ifa sangat teruja sebab rasa ada lagi orang yang sama nasib dengan Ifa yang tak dibimbing..she is Adibah Karimah..my direct leader now... Terus massage Adibah, the next day Adibah datang jumpa Ifa di Hospital Sungai Buloh.. sebelah kolej Ifa..

Siap pakai tshirt Occupatinal Therapy...jumpa time lunch.. =)
Bukan senang nak senang...Tu la cabaran Ifa untuk start balik bisnes ni.. sebab dah cuti tanpa gaji so tak dapat buat loan lagi...untuk start sesuatu bisnes mestilah ada modal kan..sebab meniaga wajib ada brang..nak ada barang kena ada modal...so take time untuk dapatka modal tapi Ifa tak kisah sebab Ifa percaya Adibah dan Hanis dapat tolong Ifa berjaya dalam bisnes ni..so buat ja..walaupun dah kali ketiga kan.. Gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya...

Bersama SSM Farzella semasa o-group...
Big family of Adibah Karimah..
Adibah banyak membantu Ifa dalam bisnes ni... Ifa start join bisnes dengan Adibah bulan November 2011.. Bulan ni Ifa tengah final exam.. so tengah bulan baru Ifa all out biz.. Memang tiada benda yang mustahil sebab dalam sebulan berbisness Ifa berjaya buat RM100,000 sales, sekaligus berjaya dapatkan jam berpuaka Madam yang digilai ramai..Click hereAlhamdulillah berkat pertolongan Adibah and Hanis.. ingat lagi time ni Hanis bercuti di Paris.. sempat lagi msg Ifa tanya progress jam tangan.. leader yang tiada ganti...
Hanis juga ada post sal Ifa dalam her blog.. Click here.


Bersama rakan kongsi raikan jam tangan...tema that night MERAH!!
Memborong sakan.. 50 set per day..!!

Next two month, my biz partner DSM Bahijah pula dapat jam.. 


DSM Bahijah with new jam...
With other qualifier jam...

With my big team.. weehuuu



Sangat senang bisnes ni bila kita buat dalam TEAMWORK..so susah senang bersama.. rasa takut and segalanya hilang sebab ada back up kuat di belakang..

Ifa berpangkat SSM dalam bulan pertama berbisnes.. 
Pangkat DSM dalam bulan kedua and sekarang on the way ke DDM iaitu pangkat keempat dari lima pangkat tertinggi dengan lebih dari 20 orang rakan kongsi seluruh negeri..

Here others pic with my leader, biz patners and sidelines...
Semua di ajar from A to Z..hendak atau tidak sahaja..


Semasa SM/SSM Seminar... siap ada seminar lagi..so senang sgt nk berjaya


With Nurul from Alor Setar..
O Group with CDM Hanis with team dari Perlis dapatkan tips and strategi at Penang...

 Thats my story.. 
Ada orang cakap tak pa Ifa muda and still bujang so senang nak berbisnes...padahal Ifa ada komitmen dalam study lagi..komitmen study full time ni lagi susah sebenarnya..dengan assignment, test, aktiviti kolej dan sebagainya... tapi Ifa tak letak semua tu sebagai alasan..

Dan kegagalan bukan penghalang juga untuk Ifa.. Ifa percaya kegagalan adalah satu titik permulaan pada kejayaan yang lebih besar.. yang penting kita nak..
Gagal sekali tak bermakna gagal selamanya..
Takut adalah perkara biasa dalam memulakan sesuatu perkara... risiko sentiasa ada tapi kita ja tak menyedarinya.. nak masuk kolej ada risiko untuk gagal tapi still continue study.. study betul2 sebab nak berjaya.. so sama juga dalam bisnes ni.. bisnes ni lagi best sebab ada orang bagi support, bagi strategi and tips..kita just perlu follow ja...

New me after the risk i took
Kalau Ifa takut, memang tak merasa nak pakai dress dari Yasalma Collection, designer yang semakin naik..
Tak merasa juga income 5 angka..
Tak merasa juga bagi dekat mak duit lebih sampai mak tanya adik cukup ka sebab risau banyak sangat..

So kenapa takut??
Yang pernah buat tapi tak menjadi, lets start again..
No worries sebab Ifa akan tolong sampai berjaya..
Sebab Ifa and Adibah pernah rasa ditinggalkan dan tidak dibimbing oleh leader..
Yang penting kalau nak berjaya dalam bisnes ni senang ja.. 
Pilih leader dan group yang betul.. 
Confirm jadi..

Lets be like me.. 
From NOBODY to SOMEBODY..
From ZERO to Hero!!

Lets contact me at

Efah Mustaffa
012-4390989
luz.hafe@gmail.com

AlsO sEE thIs pOst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...