Wednesday, 1 August 2012

Dare To CHANGE- CDM HANIS HAIZI

Assalamualaikum... Rasa macam dah lama tak update blog ni..sorry readers... Busy with my clinical.. but today i want to share with all of you one things.. The journey of my great leader.. CDM HANIS HAIZI.. Dari keputusan yang dibuat 2 tahun lepas, she manage to get what she have now.. 

Taken from my leader CDM HANIS HAIZI


Life can be difficult. People are always looking for an influence, someone to look up to, someone to emulate. You can set the example, be the motivation that can really impact another human being. You can help change the world by changing yourself. Change must come from within, so become an example.

Perubahan bukan satu ancaman tetapi adalah satu harapan..

I used to think that I could not go anywhere... kira macam hopeless gitu.. sebab I was stuck with my life and debts is everywhere. 



*** Sila baca caption tuu... lawak betul :P  entry sini

At the young age of 25 I decided I have to change, sampai bila nak mengeluh... I wasn't thinking becoming the NEXT MILLIONAIRE atau keluar dalam MAGAZINE or DRIVE a Fancy car..


*
*
*




Before all that Happen, I must CHANGE my attitude. Dulu I suka mengeluh dengan masalah.. mengeluh dengan apa yang berlaku... and NEVER look for solutions. Actually solution selalu depan mata, tapi buat-buat tak nampak..

Gambar taken way back Feb 2009, credit to Alfaat... 
masa ni nak follow up dorang masuk business.. I was only Sales Manager at that time..:) Selekeh betul!

Dah lama terperuk di dalam rumah, suddenly bagaikan ada suatu "kuasa" yang sangat-sangat hebat yang menolak diri Hanis untuk keluar dari not so comfort zone. 

This was my first ever dinner Diamond Night, I was Sr Sales Manager, Masa ni income baru RM3500-RM4000 camtu.. nak merasa gak pakai Rizman Ruzaini heeheee

At that time, NO ONE stood beside me to support me, be it from my family or husband. Hati terlalu kental dan kepala ku keras macam batu.. Itu lah saya kalau korang nak tahu..

Maybe because of my attitude tak suka mengalah dan tak boleh tengok orang lain menang or lebih, that makes me a real fighter. 


my jam tangan after 5 months berbusiness.. 

4 bulan pertama from January to April, bagai naik bukit yang terlalu condong. Never in my entire life WORKING, DEALING with People in terms of money, sebab nak tak nak I have to FACE the REAL PEOPLE. Orang yang daripada latar belakang yang berbeza2. Siapalah hanis at that time, cuma housewife biasa.

masa ni CDM Celebration..Ini je yang hadir untuk support saya.. SEdih betul bila kenangkan balik..tapi because of that makes me stronger person. Saya berjanji everytime rakan kongsi potong cake mesti penuh!!

But because hanis masa tu fikir, "kalau tak jadi business ni mati aku, malu..blabla..." itu je.. Sebab orang dah tahu. So nak tak nak ALL OUT gila2.

The first year masa nak establish kan diri macam-macam, rasa naik roller-coaster pun ada. Dengan mengandungkan haikal lagi, maid takde, hariz selalu sakit, tak ada orang bimbing betul-betul.

disamping CEO and Menteri KPDN KK :) me in Rizalman -2010

Alasan memang logic, tapi bila kita nak berjaya, kita tak boleh focus on ALASAN. Kita takkan kemana-mana.

And for that I have to STEP UP, belajar secepat mungkin,... kalau lambat-lambat confirm lemau punya.. and makin lama makin orang tak percaya dengan kita. 

7 months terus jadi DDM dan masa tu i started driving my first BMW 3 series... masih belum stabil lagi masa tu, dengan netwok yang belum stable..and diri sendiri as a Leader a that time pun tak tau menahu ape2.. blur blur je buat business..

Tapi hanis pakai redah je. It is all about trial an error





After 1 year, alhamdullilah dinobatkan jadi CDM with income 40k, masa tu ingat dah kaya benar... and I noticed that my income stagnant.. tak naik2.. so I thought dah reached the plato. 




Alhamdullilah setelah diadivise oleh mentor dari situ saya tahu potensi diri sebenarnya tiada LIMIT.

It is just that WE MUST BE ABLE TO CHANGE!! DO WHAT EVER IT TAKES! Dan willing to listen and take advise from other people.


satu flight lebih... tak sangka boleh ke tahap ini!!


Stop whining, whining can't fix your problem. 
Always find and look for solution.

Be the best person you can be. GIVE IT YOUR BEST!! 
Jangan selalu cakap "DAH BUAT SEMUA DAH" 

Everyday is a brand new day to me, new goals and targets, new possibilities, new HOPE and new OPPORTUNITY!!


I NEVER regretted what I did in the PAST, 
but I always PLAN for better tomorrow!

Remember, that life goals can change, 
and who you are can change as well

Never fail to re-evaluate and rediscover yourself! Bila kita berusaha bersungguh-sungguh.. kita pasti akan kagum dengan HASILnya. :)



Your Life Coach,

Hanis Haizi
012 - 703 1851
hanishaizi@gmail.com

ALL YOU NEED TO DO IS JUST DO IT

AlsO sEE thIs pOst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...