Friday, 30 August 2013

Filter Bio Aura for order...

Assalamualaikum and good night...  

Esok Ifa akan ke stokis for restock semua barang..
So sesiapa yang ada filter bioaura tapi tak tahu mana nak dapatkan stok boleh PM Ifa.. 
I will help you with affordable price.. 


013-4347079
Efah Mustaffa

Saturday, 17 August 2013

Motor Oil JTX 1000 boleh jimat minyak???

JTX 1000??

Ada yang pernah dengar? Ada yang tak?

Actually Ifa baru jumpa biz partner Ifa malam ni for Green Leaders Orientation Workshop (GLOW).. This GLOW session for those yang baru be part of us untuk tunjuk ajar basic things in the business.. Hendak berjaya mesti ada cara dan jalannya.. Tanpa ilmu payah nak berjaya..


This my business partner from Sungai Petani.. Kecil molek orangnya.. Sarat mengandung tapi tetap ambil peluang tambah ilmu untuk berjaya bersama GLAM..


Sambil melayan si kecil Iman ni, sempat sembang dengan husband Kak Aya.. Sharing the experience and story sambil share idea in the business.. Then terkeluar bab minyak kereta JTX 1000. Menurut Abg Man ( husband Kak Aya), mereka sudah guna minyak ni since 2009 lagi.. Pernah sekali tukar minyak lain untuk tengok beza, terus tak best sebab kereta jadi tak smooth macam selalu.. Sekali ayahnya pakai minyak ni.. 


Walaupun tak pernah promote pasal minyak ni, Ifa tetap dapat order from customer.. Nampak sangat minyak ni bagus kan.. Customer siap nak jadi agen untuk minyak ni disebabkan nampak peluangnya... And my husband sendiri pun dah nak try...

Jom kita tengok apa kelebihan dia..

JTX Jet Turbo Extreme 1000 dengan siri 15W-50 

dibotolkan dalam 4 liter.


FUNGSI-FUNGSI  HEBAT LAIN:

  • Jika minyak hitam kereta kering, fungsi Tribology dapat mengelakkan enjin kereta daripada jem.Untuk percubaan guna minyak enjin JTX 1000 sepenuhnya, hidupkan enjin kenderaan dalam 20 minit, kemudian keluarkan kesemua minyak JTX 1000 yang didalam enjin, kenderaan anda dapat bergerak lebih 50km walaupun tanpa minyak hitam kereta. Hanya untuk mereka yang confident.
  • Menjimatkan penggunaan petrol sehingga 10% - 20%. Bermakna setiap perbelanjan RM100 petrol, anda boleh jimat hampir RM10-RM20  kos petrol. Ujian dilakukan dalam kelajuan yang  konsistan.
  • Tambah power. Sangat membantu kepada kaki drift dengan kaki lumba.  Meningkatkan power enjin sehingga 20% ke 30%. Kesan ketara bila anda tekan minyak kenderaan, enjin tidak sebu,terus pergi dan pergi, cuma berani dengan tidak jer.
  • Jika perjalanan anda terpaksa mengharungi kawasan banjir, anda tak perlu risau jika enjin kenderaan anda masuk air kerana JTX 1000 boleh menyelamatkan enjin daripada jem.  Selamat.. tak perlu overhaul enjin. Minyak hitam biasa jika campur air, enjin boleh jem.

What is SL?
For gasoline engine, 2004 and older automotive engines.

What is CI-4?
For diesel engine and introduced in 2002. For high-speed, four-stroke engines designed to meet 2004 exhaust emission standards implemented in 2002. CI-4 oils are formulated to sustain engine durability where exhaust gas recirculation (EGR) is used and are intended for use with diesel fuels ranging in sulfur content up to 0.5% weight. Can be used in place of CD, CE, CF-4, CG-4, and CH-4 oils. Some CI-4 oils may also qualify for the CI-4 PLUS designation.


15W = Tahap minimum kelikatan (viscosity) minyak sebelum enjin dihidupkan. Ia juga dipengaruhi oleh suhu persekitaranDalam keadaan suhu di Malaysia, pada tahap 15W sudah mencukupi.

50 = Tahap maksimum kelikatan (viscosity) minyak ketika enjin beroperasi sepenuhnya atau pada suhu 100°C (grad pada suhu ketika ujian kelikatan minyak).

* Untuk makluman, nilai viscosity kurang drpd 10W adalah tidak sesuai untuk cuaca di Malaysia..10W hingga 0W hanya sesuai untuk negara beriklim sejuk..

Gambarajah di bawah hanya menunjukkan secara kasar kaitan antara grad minyak dan suhu.


                             


Apa beza 10W - 40 dengan 15W - 40..?
Ketika enjin beroperasi sepenuhnya kelikatan minyak 10W - 40dan 15W - 40 adalah sama. Perbezaan hanya pada ketika enjin mula dihidupkan atau berkeadaan sejuk. 10W lebih effisen berbanding 15W jika suhu lebih sejuk dan sesuai untuk enjin mula beroperasi Pada suhu tersebut.
Umumnya 15W adalah memadai bagi keadaan cuaca di Malaysia melainkan anda menyimpan kenderaan anda di dalam peti sejuk.

Minyak pelincir amat penting dalam kehidupan moden. Enjin kereta dan gearbox berjalan lancar dengan minyak canggih dan berkualiti. Minyak pelincir adalah cecair yang luar biasa. Anehnya, salah satu kekuatan pendorong utama di sebalik pembangunan minyak pelincir adalah persekitaran. Kenderaan moden menghasilkan jauh lebih sedikit pencemaran berbanding kenderaan keluaran tahun 1960an.


APAKAH ITU MINYAK PELINCIR?

Minyak pelincir memainkan tiga peranan utama:
i. mengawal geseran dan lusuh pada enjin,
ii. melindungi enjin daripada berkarat,
iii. menyejukkan piston, dan


Sebanyak 75%-95% dari pelincir enjin khas adalah terdiri dari base minyak mineral yang dihasilkan terus dari loji penapisan minyak. Minyak ini secara semulajadi mengandungi rantaian atau cabang molekul hidrokarbon-hidrokarbon dengan gelang aromatik atau rantaian ini boleh dihasilkan melalui proses kimia.

Minyak pelincir terdiri daripada aditif yang digunakan untuk meningkatkan prestasi. Biasanya ini termasuk aditif:
i. antiwear,
ii. penghalang karatan,
iii. antioksidan,
iv. detergen,
v. pengurai enapan,
vi. aditif antifoam dan
vii.polimer molekul-molekul besar yang dikenali sebagai pengubah kelikatan (viscosity modifiers), yang diformulakan untuk meningkatkan variasi kelikatan pelincir dengan pada suhu yang berbeza.

>> di uji dalam air <<

Keajaiban JTX1000 : 


molekul2 minyak jtx-1000 melekat seperti magnet walaupun berada di dalam air..



Kelikatan adalah sifat fizikal yang paling penting pada minyak pelincir. Pada suhu yang pelbagai, kadar geseran (shear rate) dan tekanan yang tinggi menentukan prestasi minyak pelincir di dalam enjin. Minyak pelincir juga harus tahan terhadap pengoksidaan, juga mampu membentuk lapisan pelindung untuk mengatasi kehausan pada enjin.

Lapisan pelindung yang menyaluti permukaan di antara dua permukaan logam yang bergerak diukur oleh kelikatan dinamik (Dinamic Viscosity), yang diukur dalam unit saat millipascal (mPa.s). Lebih tepat lagi, kelikatan dinamik berkadaran dengan shear stress (daya geseran yang bertindak pada minyak per unit luas).

Bagi JTX 1000, lapisan pelindung khas iaitu Tribologi Clear Film (TCF) dan Extream Pressure (EP) yang diformulasikan bagi melindungi setiap permukaan yang berpotensi kepada geseran dan mampu bekerja walaupun enjin kehilangan minyak pelincir akibat kebocoran yang tidak disedari.

Minyak pelincir terbahagi kepada dua kategori:
i. monograde dan
ii. multigrade

Ianya bergantung kepada perubahan kelikatan dengan suhu. Society of Automotive Engineers (SAE) telah mencipta sebuah sistem terperinci klasifikasi kelikatan.

Sebagai contoh:- multigrade SAE-15W/50. Nombor pertama (15W) merujuk kepada dinamik kelikatan yang diukur pada suhu rendah, angka kedua (50) menggambarkan kinematik kelikatan pada suhu 100 C. Ini bermakna minyak 15W/50 multigrade memberi perlindungan pada suhu yang tinggi dan enjin mudah dihidupkan walaupun pada suhu rendah (suhu terendah di Semenanjung Malaysia adalah 18 darjah celsius- Cameron Highland).

SAE 15W/50 adalah multigrade di mana ia mampu melindung enjin terhadap kehausan (wear) dengan dilengkapi lapisan pelindung yang menyelaputi seluruh permukaan enjin dan mampu bergerak pada suhu enjin ekstrim tinggi. SAE 15W/50 melebihi pematuhan klasifikasi yang ditetapkan oleh API SM, SL, SJ dan SH.

SAE 15W/50 disyorkan terutama untuk enjin yang lebih tua untuk digunakan dalam suhu yang tinggi dan operasi bagi tugas berat seperti trailer, lori dan sebagainya pada kelajuan tinggi atau pemanduan jarak jauh. SAE 15W/50 juga disyorkan pada enjin berprestasi tinggi yang terlibat dalam perlumbaan litar atau rally. Ia amat sesuai bagi enjin berprestasi tinggi kerana bersifat high thermal stability.

Oleh itu gunakanlah JTX 1000 untuk kenderaan anda kerana hanya 


JTX 1000 sahaja yang mampu memberi kepuasan pemanduan dengan penggunaan bahan bakar (petrol, diesel, NGV) yang lebih menjimatkan. Pelindungan pada enjin juga boleh dioptimumkan dan memberi kesan penjimatan dari segi kos penyelenggaraan enjin dan memanjangkan jangka hayat enjin dengan lebih lama...

Pendek kata, JTX ni boleh:

- Jimat petrol (10% to 25% or more)
- Tambah hp
- Tribology technology oil
-Jimat kos servis (10,000 km)
- Extreme pressure
- Anti wear
- Anti carbon
- Anti sludge
- Anti rust
- Anti acidic
- Low temperature
- Multigrade oil (Petrol/Diesel/NGV/Turbo/Supercharge/N.A)
- Minyak high class paling murah

Sesiapa berminat boleh PM Ifa.. Ifa memang tak tahu sangat pasal minyak kereta ni.. So ifa akan pass to my husband... DOnt worry..

Choose the best for your car.. 
RM170 ( Semenanjung )
RM172 (Sabah/Sarawak)
4 Liter JTX1000
10000km



Wednesday, 14 August 2013

Mineral Coffee?? Kelebihan dan kebaikannya..

Wahai reader yang disayangi sekalian..

Nak tanya siapa suka minum kopi??
Ramai cakap minum kopi banyak sangat tak bagus kan..
Here ifa suggest satu kopi yang bagus untuk kesihatan.. 

Kajian menunjukkan bahawa jika seorang wanita minum 2 hingga 3 cawan kopi sehari, mereka dapat mengurangkan risiko kematian kerana penyakit jantung sehingga 24%. Ini menunjukkan bahawa pentingnya kita memilih bahan minuman yang betul untuk diminum- dan jika nak minum kopi, mesti nak pilih kopi yang terbaik untuk kesihatan kita, kan? Namun demikian, memang susah nak cari kopi yang elok untuk badan kita- kopi yang sedap di Star*ucks memang letak macam-macam sweetener kan? Kalau buka puasa minum air tu pun memang kenyang sebab kandungan fat pun tinggi juga. Kalau nak minum premix coffee yang ada di luar sana pun tinggi dengan kandungan gula. Pernah dengar kan 3 in 1 drinks kat luar sana yang bahaya untuk pesakit diabetis? Mereka tak boleh minum banyak sangat coffee premix ni, kalau tak bacaan gula melambung naik! 



MINERAL COFFEE merupakan alternatif kepada pelbagai minuman kopi yang ada di luar sana. Here Ifa senaraikan bahan utama yang ada di dalam Mineral Coffee:

Biji kopi ROBUSTA
Biji kopi yang digunakan untuk pembuatan mineral coffee ini ialah biji kopi robusta. Berbau wangi dan by nature air rebusannya terasa pahit. Biji kopi robusta ini diambil daripada pengeluar robusta terbaik dunia, Vietnam.

Second : Garam Buluh yang sangat banyak function!
Garam buluh yang digunakan merupakan garam yang berkualiti tinggi yang diimport oleh syarikat KAEAM Trading di Korea- satu-satunya syarikat yang diiktiraf kerajaan Korea untuk mengeluarkan garam buluh bermutu tinggi.

Elemen Magnesium di dalam garam sangat penting untuk penyerapan kalsium dan menjaga kesihatan jantung. Apabila kalsium diserap dengan baik dan tekanan darah dapat distabilkan, badan kita dapat berada di dalam keadaan tenang.

Paling menarik bagi mineral coffee ini ialah unsur CHLOROGENIC ACID yang tinggi di dalamnya. Ia adalah sejenis protein yang dapat menghalang penyerapan gula dalam darah. Chlorogenic acid ini yang MEMBANTU MENGAWAL BERAT BADAN. Inilah keunikan mineral coffee dibandingkan dengan kopi sachet atau 3 in 1 yang di dalam pasaran di mana Mineral Coffee bersifat ANTI-OBESITI.


Kelebihan Mineral Coffee yang lain:

Kaya dengan anti-pengoksidaan

Kaya dengan bahan mineral dan elemen surih
seperti magnesium, besi, kalsium dan kalium

Hilangkan keletihan fizikal dan mental

Melegakan tekanan


Mineral coffee sesuai untuk:

Pesakit darah tinggi - membantu mengawal tekanan darah supaya lebih stabil. Ini dikongsikan oleh seorang pesakit darah tinggi yang menyemak tekanan darah beliau sebelum dan seminggu selepas minum mineral coffee. Mineral coffee bertindak sebagai agen penenang bagi kita.

Pesakit imsomniakebiasaannya pesakit imsomnia ini antara lain masalahnya ialah kerana kalsium tidak diserap dengan baik oleh badannya, maka badan mereka masih cergas dan tidak tenang untuk proses tidur. Kandungan Magnesium di dalam Mineral Coffee tadi membantu penyerapan kalsium berjalan dengan lebih baik, seterusnya badan akan beransur tenang dan dapat tidur dengan baik.

Pesakit migrainpada sesiapa yang biasa menghadapi migrain ketika berpuasa, boleh minum mineral coffee ketika sahur. Elemen Garam Buluh tadi akan membantu melancarkan perjalanan darah dan mengelakkan migrain dan sakit kepala lain.

Pesakit kencing manisGaram Buluh  tadi membantu dalam menyeimbangkan gula dalam darah dengan adanya chlorogenic acid tadi.  Pesakit juga harus mengambilkira segi nasihat doktor.

Pesakit yang mempunyai HB rendahContohnya ibu mengandung yang mempunyai HB yang rendah boleh cuba minum mineral coffee. Magnesium di dalam mineral coffee juga boleh meningkatkan jumlah darah ke paras yang sihat.


Setengah orang tak suka dengan garam buluh dengan baunya yang kurang enak.. So ni adalah alternatifnya.. Minum kopi sambil tu boleh jaga kesihatan diri.. 




Harga kopi ni sangat murah..

RM26.50 sekotak (20sachet)

Dengan mineral coffee ni juga boleh melancong FREE ke GOLD COAST AUSTRALIA..


PM me to know the details ok..

Efah Mustaffa
013-4347079

Monday, 12 August 2013

Body Wash untuk Seisi Keluarga!

Ramai tak tahu kelebihan body wash yang selalu Ifa promote.. Body wash ni tak sama dengan yang biasa tau..

Jom tengok apa yang best...

6 Kandungan terbaik marine essence bamboo salt (nourishing body wash)



1. Bamboo salt ( garam buluh )
* Kaya dgn mineral berkhasiat utk 
menyihatkan & melindungi kulit

2. Pheno-SFE ( pu erh tea leaf extract )
* Menghapuskan radikal bebas yg 
berbahaya drpd merosakkan sel - sel kulit
( anti - penuaan )
* Membantu memulih dan memperbaharui sel - sel

3. Aloe Vera
* Melegakan, melembapkan & meyembuh
kan penyakit kulit

4. Liquorice Exrta
* Mencerahkan kulit & pigmentasi yg tidal
sekata

5. Jojoba Seed Oil
* Pelembab kulit semulajadi

6. Mulberry leaf extract
* Mencerahkan kulit & pigmentasi kulit


Sangat bagus untuk kegunaan satu keluarga..

Kebaikannya utk seisi keluarga

1. Gabungan unik ramuan semulajadi & 
Botani
- mengekalkan kulit dgn bersih, sihat & 
lembab secara proaktif
- kulit anda terasa lembut & licin

2. Tanpa sabun
- formulasi yg tidak mengeringkan
- lembut utk kegunaan harian

3. Tanpa Paraben
- tidak merengsakan kulit

4. Tanpa SLES
- tidak merengsakan kulit

5. Mineral yang bermanfaat
- sumber kaya dgn mineral penting utk
menyihatkan & melindungi kulit

6. Anti bakteria
- membunuh bakteria
- kurangkan kegatalan kulit

7. Anti oksidan yg hebat
- Bantu hapuskan radial bebas yg berbahaya drpd merosakkan sel - sel kulit

8. Haruman aromaterapi yg menyegarkan
- pengalaman mandian yg menyegarkan
So memang tak rugi beli body wash ni..boleh pakai satu keluarga..  

Contact Ifa sekarang to book yours!!

+ ada FREE GIFT!!

Efah Mustaffa
013-4347079

Sunday, 11 August 2013

My First Raya as a Wife!

Alhamdulillah this raya was different than before..

Why? 

Because this year beraya as wife and occupational therapist!!..
memang sangat sangat lain..

Dulu siapkan diri saja, tak pikir yang orang lain.. 
Tahun ni kena pikir hubby punya juga.. gosokkan baju..pagi-pagi sediakan makanan dia dulu...
Bergilir balik rumah mak and mentua..

Dulu tak payah pikir tentang cuti sebab sebelum ni study cuti memang selalu dapat seminggu.. 
Tahun ni raya kelima dah kena masuk kerja balik sebab tak dapat cuti..huhu..

Muka pekerja di akhir Ramadhan.. mood ke laut..ingat rendang kat rumah ja..
Happy sebab dah mula cuti... 

Firts syawal di Perlis..

Geng budak senget...

Second syawal on the way balik dari Perlis ke Kedah..

Third syawal di Sungai Petani lagi.....

Fourth Syawal di rumah mentuaku...
Syawal yang simple bagi tahun ni.. maklum la luz_hafe baru hendak bernafas after almost 2 month getting married... But we happy to have each other.. 
Alhamdulillah...

And today Ifa sudah start kerja..

Nasib baik ada orang tolong hantarkan.. Tak la mood ke laut sgt.. =)

Muka nampak makin licin and sihat ja..alhamdulillah..gara-gara minum bb plus b\collagen setiap hari.. =)

Selamat bekerja Ifa ucapkan kepada semua yang sudah masuk bekerja kembali.. Yang still cuti tu Selamat Hari Raya maaf zahir batin.. 




Tuesday, 6 August 2013

Juadah Berbuka 24 Ramadhan 1434H

Sejak kahwin Ifa sangat suka memasak.. Tambahan pula husbnd tak suka makan luar.. Bulan puasa ni wajib la masak kan..kalu tak nk berbuka dengan apa.. So everyday akan search resipi dekat internet..terasa nak makan ayam, search resipi untuk ayam.. Ifa suka variasi kan makanan supaya husband tak boring.. Setiap kali makan, Ifa akan tanya dia dulu ok tak.. Kalu tak ok, dia akan cakap...terlebih garam ka, kering ka.. kalu ok dia akan makan dengan lajunya.. So ni resipi for today..


Baked three layed pie.. resipi from my sis in law yang dapat dari oversea..memang sedap..tambahan pula first time Ifa buat ni and first time juga guna pemanggang ajaib.. =)



Ifa teringin sangat makan ketam..so buat ketam masak sos bercili telur.. sedap!!


Ni fav hubby.. roti aiskrim goreng...sangat mudah and sedap.


Ni lagi satu fav dia.. Marie Cheese Layer...

Hope korang jangan terliur.. tak pa, esok dah nak raya so lepas ni boleh makan puas-puas..

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN!!





AlsO sEE thIs pOst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...