Thursday, 10 May 2018

My TTC Journey

MY PREGNANCY JOURNEY, MY TTC JOURNEY

Efah adalah one of TTCians😉.
Bagi yang tak pernah alami, mesti tak tau apa tu TTC.

Meh nak kabor😄. TTC ni stand for "Trying To Conceive" atau dalam kata mudah, cuba untuk hamil.

Rezeki setiap orang tak sama kan. Ada yang kawen terus bunting pelamin, ada yang bunting harimau lah🤣..Tu bagi orang yang senang pregnant atau senang lekat.

Macam Efah ni kategori tak la lambat sangat tapi tak cepat jugak. Untuk dapat anak 1st Efah, kami TTC for 1 tahun 7 bulan. Nak kata ada masalah, semuanya ok. Period on time, senggugut tak, rahim tak introverted.

Dah nama pun kuasa dan rezeki dari Allah kan. So kita chill dan relax ja. Walaupun dalam masa yang sama, kadang ada jugak menangis bila ada suara² kakak dan mak cik bawang. Sapa yang TTC ni memang hati tisu uolls. So jangan tanya banyak² bab anak ya. Serah tugas tu kat Allah.

Ada sebab Allah rezekikan kami lambat sket dapat anak. Kamk dapat dating puas². Dapat travel p Gold Coast and Shanghai (ni full sponsored by SHOM, tak keluar sesen pun😉). Boleh tengok wayang selalu..

Sebab bila dapat Dahin Amsyar, memang no wayang dah😄. Tambah la Efah ni WAHM kan. Dahin fulltime ada dengan Efah, berkepit ja. Sebab tu jadi "Si Manja Ummi"😁

Sebelum kawen lagi Efah dah amik Pil Maharani. Kesihatan dalaman memang tip top, tapi Allah tak rezekikan baby. So kami i follow up dekat SP Family Clinic, Sungai Petani. Doktor on clomid dekat efah and the following month, Alhamdulillah Dahin dah ada dalam rahim Efah.

Syukur Allah mudahkan.

Bila dah bersalin kat Dahin, Allah rezeki susu melimpah ruah. Allah ganti penantian kami dengan breastfeeding journey yang sangat ohsem. Efah sampai tak bagi tok bidan urut untuk banyakkan susu sebab breast sokmo bengkak. Jangan buat pasai😫

Alhamdulillah Dahin dapat PHD dalam breastfeeding. Dahin ni menyusu penuh, bukan tu ja tapi fully direct breastfeed uolls. Alhamdulillah alhamdulillah

Sampai dah 2 tahun usia Dahin, period Efah still tak datang. Efah and husband memang plan untuk yang second disebabkan Efah ni kategori payah lekat dan umur Dahin pun dah 2 tahun. So boleh la tambah kan😁

Tapi masalahnya Efah still tak period. Bayangkan lepas habis nifas, terus tak period langsung‼️ Dah check doktor and doktor bagitau rahim Efah totally in rest😂

So kembali kami ke SP Family Clinic. Kalini doc bagi Efah ubat perancang untuk bagi period jalan. Lepas 3 bulan doc bagi pulak clomid. Tapi tak berjaya pregnant on next month tu☹️

Memang sedih sebab time Dahin kan terus lekat. Time ni pun ubat efah tak betul2 on sangat. So menyesal pun ada.

Next month tu which is bulan November 2017, patutnya pi jumpa doktor balik untuk cycle kedua clomid. Tapi efah skip sebab nak join Penang Bridge International Marathon punya pasai. Bulan ni efah consume maharani ja. Sehari amik 50 biji😝. Badan memangnkental dah, tak panas langsung. Yela badan dah biasa sebab sebelum kawen memang amik maharani ni.

Bulan dis tu, period tak datang balik. Lewat 5 hari. Efah expect period dah gelong balik. Alaaahh. Malas nak repeat makan pil hormon untuk period balik. So kekdahnya, kena la p klinik kembali.

Tapii, disebabkan sebelum ni doktor ada bagi UPT and still tak guna, so efah saja try. Sebelum pregnant kat dahin, memang tiap bulan beli UPT.

Bila test, tak nampak dua line pun.

So fineeee. Period Efah dah gelong balik. Tu ja dalam pala.

Letak atas meja UPT tu. Then lepas 10 minit nak p amik untuk buang dalam tong sampah. Sebab tak mau husband tau. Nanti dia sedih plak. Biar efah ja frust sorang😑

Tapiiiii..

Tengok2 ada 2 line. Ya Allah. Terus whatsap husband bagitau. Dan dan tu dia ajak pi check kat klinik bila dia balik. So adala orang kedua menghuni rahim efah

Alhamdulillah.. Still counting the day to meet the second Baby DA. Ada lagi 14weeks+. Semoga Allah mudahkan dan selamat kami berdua. Doakan kami na😉

Pil Maharani and Premium Beautiful Corset memang kawan baik Efah sepanjang pregancy journey Efah. Dari sebelum kawen, sampai pantang dan lepas pantang. 2 benda ni berpisah tiada. Time pregnant ja Efah terpaksa off sat dua ni.

Dia bukan ja bantu Efah untuk pregnant, tapi bantu bagi kesihatan yang terbaik, luar dan dalam. Kita usaha ja kan, kalau ada rezeki, In Shaa Allah. Allah akan izinkan.

So for those yang tengah TTC tu. Dont give oke. Teruskan usaha, teruskan berdoa. Pasti pasti ada rezekinya nanti. Allah akan bagi pada masa yang tepat. Percaya la.

So sekian nukilan panjang saya. Terima kasih bagi yang membaca. Tunngu Baby DA yang kedua pulak ya😍

Bagi yang nak cuba jugak produk ni, boleh hantar rombongan merisik kat Efah na. Bukan janji sebab produk ni terus pregnant, tapi dua produk ni bantu bagi kesihatan yang lebih baik. So lagi mudah la kita nak pregnant. Boleh tekan no ni..

📲 013-4347079
📲 013-4347079
📲 013-4347079

Atau click jer terus link kat bawah nih 👇🏻

www.wasap.my/60134347079

#MyPregnancyJourney
#BabyDA #BabyDAZ
#DahinAmsyar

AlsO sEE thIs pOst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...