Sunday, 24 July 2011

BREAST CANCER... mencegah or mengubati???

Dipetik dari Utusan Malaysia

Estrogen punca kanser payudara lelakiAlat pengesan kanser payudara awal juga boleh digunakan kepada golongan lelaki. – Gambar hiasanSECARA lazimnya, apabila kita berbicara mengenai kanser payudara ia lebih tertumpu kepada golongan wanita.
Ini kerana ramai berpendapat bahawa penyakit tersebut merupakan penyakit eksklusif wanita tetapi tahukah anda penyakit tersebut juga boleh menyerang kaum lelaki?
Baru-baru ini, rakyat Malaysia dikejutkan dengan statistik daripada Majlis Kanser Nasional di mana dari 1999 hingga 2006 bagi negeri Kelantan, seramai enam lelaki telah meninggal dunia akibat penyakit itu bahkan kebanyakan kanser payudara yang menyerang lelaki kesannya jauh lebih buruk kerana kanser berkenaan akan menular kepada organ lain dengan cepat sehingga membawa kematian.
Bagaimanapun menurut Pakar Onkologi dan Radioterapi, Hospital Pakar KPJ Damansara, Dr. Lum Wan Heng, statistik dari Pendaftar Kanser Malaysia pada 2004 menunjukkan bahawa pesakit lelaki yang menghidap penyakit kanser payudara hanya 0.3 peratus berbanding 100,000 pesakit perempuan.
Tambah beliau, dengan peratusan tersebut secara tidak langsung ia menunjukkan bahawa penyakit tersebut jarang berlaku dan menyerang di kalangan kaum Adam.
‘‘Sebenarnya, statistik yang dikeluarkan tidak menunjukkan jumlah yang membimbang kerana jumlahnya terlalu kecil jika hendak dibandingkan dengan kaum wanita.
‘‘Namun begitu mana-mana lelaki sekalipun boleh menghidapinya walaupun wanita adalah 100 kali lebih cenderung mengalami kanser payudara.
‘‘Kebiasaannya kanser payudara lelaki ini lambat dikesan kerana mereka (lelaki) tidak menyangka kanser payudara akan menyerang golongan tersebut dan kerana itu sedikit atau tiada langsung pengesanan awal dibuat,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Selangor, baru-baru ini.
Jelas Dr. Wan Heng lagi, statistik yang dikeluarkan tetap tidak akan berganjak (bertambah) melainkan populasi rakyat Malaysia bertambah.
Katanya, ini kerana penyakit ini hanya akan menyerang kaum lelaki sekiranya ada pertambahan hormon wanita iaitu estrogen atau penurunan hormon lelaki iaitu endrogen.
Pada masa yang sama, risiko seorang lelaki untuk mendapat penyakit tersebut juga tinggi sekiranya terdapat ahli keluarga yang menghidap penyakit tersebut iaitu penyakit turun-temurun selain disebabkan Sindrom Klinefelter (XXY- ketidakseimbangan genetik) keabnormalan dalam gen kanser payu dara.
Jelas beliau lagi, kebanyakan pesakit lelaki yang menghidap kanser payudara berumur 60 tahun ke atas tetapi ia juga boleh berlaku pada mana-mana lingkungan usia.
Mengulas lanjut mengenai penyakit tersebut, menurut Dr. Wan Heng, lelaki biasanya tidak mempunyai payudara dan bahagian tersebut lazimnya disebut dada.
‘‘Kanser payudara sememangnya merupakan penyakit untuk kaum wanita.
‘‘Ini kerana bahagian tersebut pada lelaki tidak dipanggil payudara tetapi dipanggil dada dan ia tidak mengeluarkan susu seperti wanita,’’ katanya lagi.
Justeru katanya, sebagaimana wanita, lelaki juga perlu mendapatkan rawatan segera sekiranya mengesan keganjilan seumpama benjolan terutama di puting payudara atau pembesaran sebelah payudara secara tiba-tiba.
Menurut Dr. Wan Heng lagi, penyelidikan turut mendapati bahawa sifat-sifat klinikal kanser payudara lelaki adalah sama sahaja dengan perempuan.
‘‘Sekalipun kanser payudara jarang berlaku di kalangan kaum lelaki, adalah penting bagi orang ramai menyedari bahawa ia boleh berlaku.
‘‘Kanser payudara lelaki adalah sama dengan kanser payudara yang menyerang perempuan dan ia adalah sangat penting bagi mereka untuk mengetahui maklumat yang sama dan memerlukan sokongan dan keprihatinan seperti kaum wanita yang menghidap penyakit kanser payudara,” katanya.
Untuk itu, anda dinasihatkan agar terus berjumpa doktor sekiranya terdapat perubahan pada payudara anda.
Lelaki yang menghidap kanser payudara akan berasa ketulan atau benjol di bahagian buah dada mereka.
Kanser payudara lelaki juga dirawat sama seperti kanser payudara wanita dan cara rawatan diberikan bergantung kepada jenis dan peringkat kanser.
Secara umumnya, kanser payudara lelaki masih lagi dianggap sedikit tetapi kesedaran adalah penting dalam menangani sebarang jenis penyakit.WAH!!!!!

siapa kta pompuan ja da breast cancer?see
....
lelaki pun berisiko tau..so lelaki pun kna amik langkah

 pencegahan sblm terjadinya breast cancer...sedikit info mengenai breast cancer...


Kanser Payudara – Fakta & Statistik
(diperbaharui 15 Mac 2005)

Pandangan menyeluruh
Hampir semua orang mengenali seseorang atau tahu mengenai seseorang yang menghidap kanser payudara: Seorang ibu, kakak atau adik, nenek, makcik, rakan sekerja, kawan, jiran atau kadangkala (walaupun cukup jarang) seorang ayah atau abang. 

Kanser payudara adalah kanser paling biasa di kalangan di hampir semua pelosok dunia. Terdapat variasi yang nyata dalam kadar insiden kanser ini mengikut geografi. Insiden tertinggi adalah di Eropah Utara dan Amerika utara, sederhana di negara-negara Mediterranean dan Amerika Selatan dan paling rendah di Asia dan Afrika. Umur purata diagnosis yang dilaporkan adalah lebih kurang 50 tahun di negara membangun dan 60 tahun di negara-negara Barat. 
Pada 2000, terdapat 1,050,346 kes dilaporkan dengan 372,969 kematian akibat kanser payudara di seluruh dunia. Insiden in mempunyai julat purata daripada  95 bagi setiap 100,000 di negara maju dan 20 bagi 100,000 di negara membangun.
Variasi ini dikatakan berpunca daripada perbezaan dalam saiz badan, diet, sifat revolusi reproduktif  seperti umur haid bermula, bilangan anak, umur melahirkan anak pertama, dan umur pada putus haid. Insiden juga bergantung pada bangsa, lebih tinggi di kalangan wanita berkulit putih berbanding wanita kulit hitam,mereka yang keturunan Sepanyol dan orang Asia di Amerika Syarikat (AMERIKA SYARIKAT). 
Insiden kanser (bilangan kes kanser baru) semakin meningkat.  Statistik bagi fenomena ini lebih menakutkan di negara seperti Amerika Syarikat dengan 184,000 kes baru kanser payu dara di kenal pasti setiap tahun. Institut Kanser Kebangsaan menganggarkan bahawa menjelang umur 50 tahun, satu daripada setiap 50 wanita akan menghidap kanser payudara. Menjelang umur 80 tahun, bilangan ini meningkat kepada 1 daripada setiap sepuluh orang. Jika risiko insiden ini dikira sepanjang hayat seorang wanita, maka satu daripada setiap 8 wanita akan menghidapi kanser payudara. Satu daripada setiap 28 akan mati akibat penyakit ini. Satu daripada setiap 3000 akan menghidap kanser payudara semasa mereka hamil dan wanita hamil lebih cenderung menghidap penghidap penyakit ini dalam lingkungan umur 30-an. (Hanya 2% daripada kanser payudara didiagnosis di kalangan wanita hamil.)
Dipersembahkan dalam bentuk lain:
 • Setiap 3 minit, seorang wanita didiagnosis dengan kanser payu dara (AMERIKA SYARIKAT)
 • Setiap 11 minit, seorang wanita mati akibat kanser payu dara(AMERIKA SYARIKAT)
 • Setiap tahun, 30,000 wanita dan 200 lelaki didiagnosis dengan kanser payu dara (UK)
Di negara dengan kadarnya rendah setakat ini, terutamanya di Asia, kadar peningkatannya begitu mendadak dengan peningkatan yang besar dalam insiden termasuk juga kadar kematian (mortaliti).
 
Kanser Payudara di Malaysia – Faktanya
 • Kanser payudara adalah kanser paling biasa keseluruhannya dan kanser paling biasa di kalangan semua wanita dari umur 20 tahun di Malaysia bagi tahun 2002 dan 2003
 • Kanser payudara paling biasa di kalangan kaum Cina, kemudian kaum India dan akhirnya kaum Melayu.
 • Kanser payudara menyumbang 31% daripada jumlah kes kanser wanita yang didiagnosis pada tahun 2003. (30.4% dalam 2002)
   
 • Kadar Piawai Umur (ASR) daripada kanser payudara di kalangan wanita ialah 52.8 per 100,000 orang pada 2002 dan 46.2 bagi setiap 100 000 orang pada 2003. Di kalangan kaum Cina, kadarnya lebih tinggi dengan 70.1 bagi setiap 100,000 orang, bagi orang India, ASRnya 61.7 bagi setiap 100,000 orang dan paling rendah di kalangan kaum Melayu dengan kadar 41.9 bagi setiap 100,000 orang.
  Pada 2003, kadarnya 33.9 bagi kaum Melayu, 59.7 bagi kaum Cina dan 55.8 wanita India.
 • Seorang wanita di Malaysia mempunyai 1 per 19 kemungkinan menghidap kanser payudara dalam hayat mereka.
 • Risiko kumulatif mendapat kanser payudara bagi kaum Cina, kaum India dan kaum Melayu adalah 1 per 14, 1 per 15 dan 1 per 24 masing-masing.
 • Lebih daripada separuh daripada wanita yang didiagnosis dengan kanser berumur kurang daripada 50 tahun.
Bagi bandingan, kanser yang kedua kekerapannya di kalangan wanita Malaysia pada 2002 & 2003 adalah kanser serviks yang menyumbang kepada 12% dan 12.9% masing-masing daripada jumlah kanser wanita.

Statistik bagi Malaysia telah diperoleh daripada laporan Daftar Kanser Kebangsaan 2002 dan 2003. Dengan peredaran masa, corak kanser termasuk kanser payudara akan lebih nyata. Hanyalah dengan data yang tepat dan boleh diharapkan, keputusan mengenai rancangan serta polisi boleh dibuat untuk negara Malaysia.
Anggaran oleh  Agensi Antarabangsa untuk penyelidikan dalam kanser (Globocan 2000) melaporkan bahawa dalam tahun 2000, terdapat 3825 kes dilaporkan dan 1707 kematian akibat kanser payudara di Malaysia. Globocan 2000 menganggarkan  secara kasar kadar kanser payudara di Malaysia sebagai 34.9 per 100,000 orang dengan ASR 41.9 per 100,000 orang.
 


Bilangan Kematian Di Kalangan Wanita Akibat Kanser
Jenis Kanser

1994
1995
1998
Payudara

260
320
339
Paru-paru

244
254
272
Serviks

165
142
177
Usus besar

128
164
149
Leukemia

128
142
139
Perut

99
105
103
Hati

98
102
106
Ovari

88
95
102
Nota: hanya 1/3 daripada semua kematian di Malaysia disahkan

Punca: Vital Statistics Malaysia
 
Kanser Payu dara di Pusat Perubatan Universiti Malaya, Kuala Lumpur (1993-2003)
Dari tahun 1993 ke 2003, terdapat sejumlah 1818 pesakit kanser payudara di  Hospital Universiti. Bilangan pesakit kanser payudara meningkat setiap tahun dengan bilangan tertinggi tercatat pada  2003. Ini 6 kali bilangan pesakit kanser payudara pada 1993.
Kanser payudara lebih biasa di kalangan wanita Cina berbanding wanita Melayu. 2% daripada pesakit ini berumur kurang daripada 30 tahun. Majoriti pesakit kanser dalam lingkungan umur 40-49 tahun apabila mereka mula-mula didiagnosis. Walau bagaimanapun ini bukan spesifik kepada umur tetapi mungkin berlaku akibat kedudukan hospital tersebut dan pelanggan mereka. Mungkin ini disebabkan oleh populasi bandar yang lebih muda atau pihak kampung lebih suka mendapat rawatan tradisi. 30-40% daripada jumlah pesakit telah mula-mula didiagnosis pada tahap lewat dan walaupun wanita hari ini semakin mula didiagnosis dengan tumor yang lebih kecil, pengurangan dalam saiz masih belum cukup nyata.
Ini adalah kerana kekurangan kesedaran mengenai kanser payudara di kalangan wanita mengakibatkan mereka berjumpa dengan pihak doktor hanya pada tahap lewat. Demi mengesyorkan kadar penyembuhan yang lebih baik, penyakit ini mesti di kenal pasti seawal mungkin. 
Adalah dicadangkan bahawa kanser payudara menghidap pada umur yang lebih muda dan lebih agresif di kalangan orang Asia. Hasil kajian mendapati bahawa kanser payudara di kalangan orang Asia lebih agresif berbanding dengan orang kulit putih. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih mendalam diperlu dan akan dijalankan untuk menilai perbezaan antara kedua-dua kumpulan ini (kanser payu dara di kalangan Orang Asia dan Orang kulit putih)


Barah payu dara tidak kenal umur, boleh dicegah jika dikesan awal

Simptom

    * Ketulan pada payu dara dan makin jelas ketika haid
    * Pendarahan atau lelehan dari puting payu dara
    * Perubahan bentuk payu dara
    * Kulit payu dara atau puting yang tertarik ke dalam

      Golongan Berisiko
          o Usia yang meningkat (namun dalam kes Abby, barah payu dara boleh juga terjadi pada usia muda)
          o Sejarah keluarga (adik beradik dan saudara terdekat, nenek, sepupu, ibu saudara)
          o Pernah dirawat dengan barah payu dara sebelum ini
          o Haid yang datang pada usia muda (sebelum 12 tahun dan menopaus lewat (selepas 50 tahun)
          o Tidak menyusukan anak
          o Melahirkan anak pada usia lewat (melepasi 30 tahun)
          o Pemakanan tinggi lemak tetapi rendah serat
          o Obes, minum arak, merokok


MENCEGAH lebih baik dr MENGUBATI....
sapa stuju???
so mari la kita mencegah dengan PREMIUM BEAUTIFUL??
knapa Premium Beautiful.????
sbb PB boleh melambatkan sel kanser...
suma manusia dilahirkan dengan sel kanser, bezanya aktif n tak...
dgn PB ia boleh melambatkan sel tersebut...
knapa ta amik pelung ni?
nk tgu sakit dlu br berubat?
abeskan berpuluh2 ribu tuk mengubati??
ada peluang mencegah dengan RM2400-RM2600....
knapa nk mengabiskan duit juga coz sakit tak penah bg salam...
tmbh2 kanser..
dia akan trus serang dlm diam..bila tau dah peringkat yg serius..
sapa yg susah???
diri sndri n keluarga jgk kan....
No comments:

Post a Comment

AlsO sEE thIs pOst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...